Vývoj českého zemědělství se zaměřením na rostlinnou výrobu - Rybářová, Jana (Univerzita Pardubice, 2005)
Počátek bakalářské práce je věnován stručnému shrnutí vývoje a postavení zemědělství a zemědělské politiky v Československu počínaje 1. sv. válkou. Na tuto část plynule navazuje stať věnovaná zemědělství jako součásti tržního hospodářství včetně důsledků ekonomické transformace českého zemědělství po r. 1989. Jádro práce tvoří rozbor vývoje rostlinné výroby na přelomu 21. století se zaměřením na hlavní komodity a jejich ukazatele. Vyvrcholením práce je zhodnocení soběstačnosti a konkurenceschopnosti v rámci podmínek volného trhu EU.
History of the czech agriculture focused on crops products
Keywords: zemědělství; zemědělská výroba; poválečné Československo; poválečný vývoj; zemědělská půda; půdní fond; ukazatele; rostlinná výroba; Česká Republika; Evropská Unie