Sofoklův Král Oidipus a jeho možné významy - Suchánková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zaobírá Sofoklovou tragédií Král Oidipus. Nejprve je poskytnuto seznámení s řeckou tragédií z obecného hlediska. Po uvedení tragédie následují kapitoly věnované specifickým problémům. Pozornost se zaměřuje na motivy Oidipova provinění, oslepení a možné příčiny velikosti této tragédie. V práci budou představena hlediska především tří autorů - Ahrensdorfa, Kaufmanna a Segala. Cílem je porovnání různých přístupů, poukaz na četné významy a utvoření vlastního stanoviska.
Sophocles' Oedipus the Tyrant and its Interpretations
Keywords: Oidipus; Sofokles; tragédie; vina; slepota; nevědomost; skrytost; Oedipus; Sophocles; tragedy; fault; blindness; ignorance; hiddenness