Příprava α-methyl-terc-leucinu a jeho amidu v opticky čisté formě - Jeništová, Klára (Univerzita Pardubice, 2012)
Racemická 2-acetamido-2,3,3-trimethylbutanová kyselina byla připravena z pinakolonu třístupňovou syntézou. Následně bylo provedeno dělení racemátu této kyseliny pomocí chininu. Byla vyvinuta metoda pro přípravu opticky čistého (S)-2-amino-2,3,3-trimethylbutanamidu. Všechny produkty a meziprodukty byly charakterizovány s využitím dostupných spektroskopických metod.
Preparation of α-methyl-tert-leucine and its amide in optically pure form
Keywords: alfa-methyl-terc-leucin; amid; dělení racemátu; chinin; alfa-methyl-tert-leucine; amide; resolution of racemate; quinine