Vztah lipidů ušního mazu a krevního séra - Peřinová, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou ušního mazu ve vztahu ke krevnímu séru. Je diskutována závislost pěti lipidových frakcí cerumina (fosfolipidy, diacylglyceroly, volné mastné kyseliny, triacylglyceroly a estery cholesterolu) na lipidech krevního séra a dalších sledovaných znacích (fosfolipidy, diacylglyceroly, volné mastné kyseliny, triacylglyceroly a estery cholesterolu v krevním séru, věk, váha, výška, body mass index a dekáda). Separace lipidových frakcí z jednotlivých vzorků získaných od 33 jedinců byla prováděna metodou tenkovrstevné chromatografie. Pomocí statistické analýzy vícerozměrných dat byly určeny shluky podobných znaků a subjektů s využitím metody hlavních komponent, faktorové analýzy a analýzy shluků. Byly nalezeny vzájemné korelace mezi znaky popisujícími lipidy krevního séra a mezi znaky charakterizujícími tělesnou konstituci jedince. K určení vzájemných skrytých vazeb jak mezi znaky, tak i mezi subjekty byla zařazena kanonická korelační analýza, která odhalila lineární závislost mezi pěticí lipidových složek ušního mazu a desítkou ostatních sledovaných znaků. Vzhledem ke zjištěné lineární závislosti byl prostřednictvím vícerozměrné lineární regrese určen vliv jednotlivých sledovaných znaků na lipidy ušního mazu. Bylo odhaleno, že hladina diacylglycerolů v ceruminu je přímo úměrná hladině fosfolipidů krevního séra a snižuje se s věkem. Množství volných mastných kyselin v mazu je přímo úměrné hladině volných mastných kyselin a esterů cholesterolu v krevním séru, body mass indexu a výšce, jejich množství má klesající tendenci ve vztahu k tělesné hmotnosti. Obsah esterů cholesterolu v mazu je přímo úměrný hladině volných mastných kyselin a esterů cholesterolu v krevním séru a nepřímo úměrný množství krevních triacylglycerolů. Hodnoty esterů cholesterolu se zvyšují s věkem. Nebylo zjištěno ovlivnění fosfolipidů a triacylglycerolů v ušním mazu žádnými ze sledovaných znaků. Práce odhalila nové informace o faktorech ovlivňujících složení ušního mazu a přispěla tak k rozšíření znalostí o fyziologii ušního mazu.
Relation of cerumen and serum lipids
Keywords: composition; Lipids; multidimensional statistic methods; Thin Layer Chromatography; cerumen; složení; Lipidy; vícerozměrné statistické metody; tenkovrstevná chromatografie