Romsko - české smíšené partnerské svazky a jejich specifika - Sůrová, Petra (Univerzita Pardubice, 2015)
Předmětem výzkumu jsou smíšené romsko-české páry, v nichž partneři pocházejí z odlišného sociokulturního prostředí. Studentka na základě terénního výzkumu a polostrukturovaných rozhovorů zjistí, jak jsou partneři přijímáni kulturou toho druhého, respektive jak je vnímala rodina a přátelé a zda měli členové rodiny nebo přátelé nějaké obavy či předsudky na počátku jejich vztahu. Jakou roli hrála odlišná barva pleti a odlišné kulturní zázemí. Otázkou bude i to, zda se nepotýkají s nějakou formou sociálního vyloučení ze své komunity.
Mixed Romany-Czech partnership ties and their characteristics
Keywords: Romové; sociální exkluze; předsudky; smíšená manželství/partnerství; Romanies; social exclusion; prejustes; mixed marriage/relationships