Třicetiletá válka v Kouřimi : dějiny města do saského vpádu roku 1631 - Vedralová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá tématem Třicetileté války a je místně ohraničena územím královského města Kouřim. Především se věnuje období, které souvisí se vznikem této války a dále popisuje její průběh až do roku 1631. Jsou zde ukázány negativní vlivy války na život obyvatel, žijících v tomto městě. Neustálá tažení vojsk přes toto území a jejich kolikrát velice dlouhý pobyt město hodně, hlavně finančně, vyčerpávalo. V práci je dále ukázáno, jak se to městská rada snažila vyřešit. Radní chtěli oprostit město od vojáků a zaručit obyvatelům klidný život. To se jim ale příliš nevedlo, a tak se to měšťané snažili vyřešit po svém a došlo k selské vzpouře. Dále tato práce obsahuje výčet všech kouřimských kněží, kteří zde v této době působili a ovlivnili životy měšťanů. V přílohách je zobrazeno jaké úřady byly v Kouřimi zastoupeny, jak často se scházela městská rada a co ovlivňovalo počet jejich setkání během jednotlivých měsíců.
The Thirty Years War in Kouřim
Keywords: třicetiletá válka; rekatolizace; selské vzpoury; Kouřim; Thirty Years War; recatholization; peasant rebellion