Dividendy společností na pražské burze - Chup, Sofiia (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá tématem dividendové politiky na burze cenných papírů Praha. První část obsahuje teoretická východiska týkající se akcií a akciových společnosti, dividend a jejích druhů, zdanění dividend, všechny souvislosti s dividendovou politikou společnosti, tudíž v této časti věnuji místo představení pražské burzy. Druhá část obsahuje charakteristiku klíčových dat ohledně dividend, konkrétně ex-dividendových dat. Na příkladech mnou pěti vybraných společností obchodovaných na pražské burze ukazuji, jak se chovají ceny kolem dne ex-dividend. Následně ve třetí části navrhuji investiční strategii s ohledem na den výplaty dividend společnosti na pražské burze. Poslední část obsahuje doporučení pro investory, kteří chtějí investovat do akcií na pražské burze a kteří chtějí dostávat příjem nejen z nákupu a prodeje, ale i z dividend.
Dividend policy at the Prague Stock Exchange
Keywords: dividendy; akcie; investice; BCPP; dividendová politika; data ex-dividendy; dividends; shares; investments; BPSE; dividend policy; ex-dividend data