Deficience vitaminu D jako rizikový faktor onemocnění kardiovaskulárního systému - Zárybnická, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce se zabývá vitamínem D, především v kontextu významu jeho deficience pro rozvoj kardiovaskulárního onemocnění. V práci jsou shrnuty základní poznatky o vitamínu D, jeho struktura, mechanizmus působení, účinky, syntéza a princip stanovení. Dále je pozornost soustředěna na vliv nedostatku vitamínu D na onemocnění kardiovaskulárního systému, především na rozvoj aterosklerózy, hypertenze a městnavého srdečního selhání.
Vitamin D deficiency as cardiovascular risk factor
Keywords: Vitamín D; nedostatek vitamínu D; kardiovaskulární onemocnění; PTH; Vitamin D; Vitamin D deficienci; cardiovascular disease; PTH