Restaurování sochy Sv. Jana Nepomuckého se dvěma anděly z kaple v Roškopově u Staré Paky - Voláková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se v úvodu zabývá restaurováním barokního sousoší Sv. Jana Nepomuckého se dvěma anděly z kaple v Roškopově u Staré Paky. Zahrnuje samostatné a komplexní zpracování restaurátorského průzkumu, návrhu na restaurování a restaurátorský zásah včetně jeho dokumentace. Vlastní restaurátorské práce na objektu obsahují všechny standardní konzervační postupy, vyplývající ze zadání a stavu sochařského díla. V závěru praktické části práce, byla provedena rekonstrukce chybějících částí sousoší a retuš. Druhá část diplomové práce se věnuje problematice fixace olejových nátěrů za použití adheziv Paraloid B72 a Acrylkleber 498 HV. Zejména se řeší jejich požití v exteriéru, nebo polo-exteriéru (otevřené Roškopovské kapli). Poslední část práce je věnována povrchovým úpravám kamene, převážně výstavbě a smyslu provádění polychromie na kamenných sochách, vystavených vlivu prostředí v exteriéru a polemice nad minulými i současnými přístupy restaurátorských zásahů se zaměřením na příklady z praxe v české krajině, zejména v okolí Roškopova.
Restoration of a group of sculptures of St. Jan Nepomucký with two angels located in a chappel of Roškopov near Stará Paka
Keywords: polychromie; socha; fixace olejových nátěrů; Paraloid B72; Acrylkleber 498 HV; polychromy; sculpture; fixation of oil painting; Paraloid B72; Acrylkleber 498 HV