Analýza významných antioxidantů v nápojích s využitím techniky MEPS - Mlejová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů především vitaminu C v nealkoholických nápojích. Je zaměřena především na využití moderních mikroextrakčních technik, zejména na mikroextrakci se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS) a její optimalizace s následným stanovením pomocí HPLC s UV detekcí. Jsou zde blíže popsány známé antioxidanty a jejich vlastnosti, charakteristika a technologie čaje a principy mikroextrakčních technik, jakými jsou mikroextrakce tuhou fází (SPME), mikroextrakce na magnetickém míchadle (SBSE) a mikroextrakce se sorbentem v mikrostříkačce (MEPS).
Analysis of important antioxidants in beverages by means of MEPS technique
Keywords: Antioxidants; tea; microextraction; HPLC-UV; Antioxidanty; Čaj; mikroextrakce