Využití dat z helpdeskového systému pro zvýšení kvality služeb poskytovaných zákazníkům - Břízová, Světlana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce na téma "Využití dat z helpdeskového systému pro zvýšení kvality služeb poskytovaných zákazníkům" nejprve v teoretické části charakterizuje systémy pro řízení vztahů se zákazníky. V navazující kapitole jsou představeny vybrané helpdeskové nástroje a případová studie se zabývá hodnocením konkrétního instrumentu pomocí mapování procesů. Na závěr jsou navržena doporučení pro vybranou společnost, jejichž realizace zvýší spokojenost zákazníků.
Improving the quality of the provided customer care services based on the data analysis of the current helpdesk system
Keywords: CRM; HelpDesk; požadavky; procesy; systémy; CRM; HelpDesk; request; process; system