Šamanismus a jeho současná pozice v České republice - Šárová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce představuje šamanismus jako fenomén, který je součástí lidské kultury již desítky tisíc let. Pozornost je věnovaná neošamanismu, který se od poloviny 20. století začal stále více prosazovat v západní společnosti, a zejména jeho podobě v České republice.
Shamanism and its current position in the Czech Republic
Keywords: Shamanism; neoshamanism; shaman; trance; ecstacy; initiatio; šamanismus; neošamanismus; šamani; tranz; extáze; iniciace