Stanovení vybraných látek v dětské výživě - Škrnová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných látek v dětské výživě. Mezi tato stanovení patří: stanovení sušiny refraktometrickou a vážková metodou, stanovení redukujících cukrů Schoorlovou metodou, gravimetrické stanovení sacharidů a stanovení kyseliny askorbové dvěma metodami: spektrofotometrickou a pomocí HPLC/UV. Výše uvedené látky byly stanoveny u 13 kojeneckých příkrmů, 7 kojeneckých ovocných šťáv a 4 granulovaných kojeneckých čajů. Všechny zkoumané parametry byly porovnány s hodnotami uvedenými výrobci.
Determination of selected compounds in baby food
Keywords: kyselina askorbová; sacharidy; dětská výživa; kapalinová chromatografie; ascorbic acid; carbohydrates; infant food; liquid chromatography