Význam vzdělanosti pro trh práce v zemích EU - Štěpánová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zabývá významem vzdělanosti pro trh práce v zemích Evropské unie. Cílem diplomové práce je posoudit význam vzdělanosti v kontextu vývoje vybraných indikátorů trhu práce v zemích EU. V rámci této práce je pak blíže jako indikátor trhu práce zkoumána celková míra nezaměstnanosti, míra ekonomické aktivity, dlouhodobá nezaměstnanost a nezaměstnanost mladých lidí ve věku 15-24 let, dále i úrovně vzdělání obyvatel. Práce prokázala pozitivní vliv vzdělání na vybrané indikátory trhu práce, to znamená, že čím vyššího vzdělání člověk dosáhne, tím lepší je jeho uplatnění na trhu práce.
The importance of education for the labour market in EU countries
Keywords: trh práce; nezaměstnanost; vzdělání; modely trhu práce; labour market; unemployment; education; labour market models