Radionuklidy v životním prostředí se zaměřením na 137Cs a 90Sr - Jagošová, Marie (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce se zabývá stavem životního prostředí z radioekologického hlediska a je zaměřena především na výskyt a metodiky stanovení 137Cs a 90Sr. Pro stanovení 90Sr byly použity dvě metody. Šťavelanová a metoda dýmavé kyseliny dusičné. 137Cs bylo stanovováno gama spektrometrickou analýzou bez počátečních úprav ve vzorcích dětské mléčné výživy a ve vzorcích životního prostředí.
The radionuclides in environment with a view to 137Cs and 90Sr
Keywords: Životní prostředí; radionuklidy; kontaminace; Spektrofotometrie; Analýza