Reliéfní (plastická) mapa panství Námešt nad Oslavou - Suchochleb, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá reliéfní (plastickou) mapou panství Námešt nad Oslavou. Mapa je odborne popsána a dozvíme se zde o zdroji tisku této mapy, tedy o III. vojenském mapování. Krome této samotné mapy se práce venuje dalším otázkám spojeným s reliéfními mapami. Seznámíme se s druhy zobrazení výškových pomeru (reliéfu) na mapách. Dále je zde popsán vývoj reliéfních (plastických) mapových modelu. Text pak objasnuje technický postup jejich zhotovení, základní typy a použité materiály. Práce také hodnotí možnosti využití reliéfních map, jejich výhody a nedostatky. Zhodnoceny jsou i problémy spojené s restaurováním reliéfních map.
Relief (plastic) map of Námešt nad Oslavou shire
Keywords: reliéf; reliéfní (plastická) mapa; kótování; vrstevnice; barevná hypsometrie; šrafování; relief; relief (plastic) map; dimensioning; contour line; colour hypsometry; cross-hatching