Ocena zużycia elementów układów hydraulicznych na podstawie analizy stopnia degradacji oleju hydraulicznego - Kopcanova, Silvia; Sejkorová, Marie; Kucera, Marian; Hnilicova, Michaela (Wydawnictvo SIGMA-NOT, 2020)
Kompleksowe testy mające na celu określenie okresu trwałości oleju w celu zapobiegania i wczesnej diagnostyki usterek układu hydraulicznego obejmują ciągłe monitorowanie degradacji oleju (lepkość kinematyczna w 40°C, liczba kwasowa, degradacja termiczno-oksydacyjna), zanieczyszczeń oleju (woda, klasa czystości), stężeń metali (Fe, Pb, Cu) w oleju i kształtu ich cząstek. Analiza korelacji potwierdziła znaczenie statystycznej zależności między zanieczyszczeniem oleju a zużyciem układu hydraulicznego.
Hodnocení opotřebení komponent hydraulického systému na základě analýzy stupně degradace hydraulického oleje
Keywords: diagnostyka; hydraulic system; hydraulic oil; ageing of hydraulic oils; oil degradation; diagnostika; hydraulický systém; hydraulický olej; degradace oleje