Elektrochemické vlastnosti tištěných senzorů s chemicky deponovanou borem dopovanou diamantovou elektrodou modifikovanou zlatými nanočásticemi - Petříková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této diplomové práce bylo studium elektrochemických vlastností tištěných senzorů (SPE) s elektrochemicky deponovanou borem dopovanou diamantovou elektrodou (BDDE), jejíž povrch byl modifikován zlatými nanočásticemi. Teoretická část je zaměřena na historii voltametrie, její princip a princip voltametrických metod. Následující kapitoly představují pracovní elektrody nejčastěji používané ve voltametrii a charakterizují BDDE včetně přehledu možných modifikací jejího povrchu. Experimentální část je pak zaměřena na studium elektrochemických vlastností testovaných senzorů, konkrétně nemodifikované BDDE v klasickém uspořádání nebo jako součásti SPE, a tištěné senzory s povrchem BDDEmodifikovaným zlatými nanočásticemi, a to fyzikální či elektrochemickou depozicí. Dále byla vyvinuta metoda stanovení dopaminu s využitím square-wave voltametrie, která byla aplikována při analýze dopaminu s využitím všech testovaných senzorů.
Electrochemical properties of screen-printed sensors with chemically deposited boron-doped diamond electrode modified by gold nanoparticles
Keywords: voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; tištěné senzory; modifikace; zlaté nanočástice; elektrochemické vlastnosti; dopamin; voltammetry; boron-doped diamond electrode; screen-printed electrodes; modification; gold nanoparticles; electrochemical properties; dopamine