Posouzení vlastností vozidel s vícestupňovou převodovkou - Funk, Pavel (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce pojednává o vlastnostech vícestupňových převodovek. První část práce popisuje význam a účel převodovek ve vozidle. Druhá část se zaobírá historickým vývojem rychlostních stupňů a přehledem trendů v převodových systémech vozidel. Třetí část uvádí rozbor trakčních a dynamických vlastností vozidla u jednotlivých zvolených převodovek. Poslední část bakalářské práce poskytuje srovnání, vyhodnocení jednotlivých zvolených převodovek a naznačuje výhody a nevýhody vícestupňových převodovek.
Discuzing car´s properties with multi-stage transmission
Keywords: vícestupňové převodovky; trakční diagramy; vlastnosti vozidel; převodová ústrojí