Výskyt mikroorganismů v biopotravinách a sledování teplotního vlivu při výrobě raw potravin - Michálková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Jedním z faktorů hodnotící kvalitu potraviny je stupeň mikrobiálního znečištění. Práce je věnována výskytu mikroorganismů v biopotravinách a minimálně tepelně opracovaných potravinách. Teoretická část se zabývá problematikou alternativních směrů výživy, zejména vitariánstvím a konzumací biopotravin. Dále jsou popsány suroviny, ze kterých byly vyrobeny ,,raw" sušenky, a představeny skupiny mikroorganismů, které byly zkoumány mikrobiologickým rozborem. V experimentální části je popsána výroba ,,raw" sušenek, postup při mikrobiologickém a molekulárně-biologickým vyšetření. V práci je sledován vliv teploty na výskyt mikroorganismů. Získané výsledky jsou diskutovány s odbornou literaturou.
Occurrence of microorganisms in organic food and monitoring the influence of temperature in the production of raw food
Keywords: biopotraviny; vitariánství; raw sušenky; mikrobiologie; organic foods; raw food; raw biscuits; microbiology