Studium struktury a vlastností fosfátových skel modifikovaných oxidy těžkých kovů - Šubčík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2010)
V práci byla studována sklotvornost v oxidických systémech na bázi oxidu fosforečného: ZnO-MoO3-P2O5, ZnO-WO3-P2O5, ZnO-MoO3-B2O3-P2O5, ZnO-WO3-B2O3-P2O5 a ZnO-Sb2O3-B2O3-P2O5. U skel byla studována jejich struktura metodami Ramanovy a infračervené spektroskopie, nukleární magnetické rezonance jader 31P, 11B, 17O a 95Mo a elektronové spinové rezonance. Dále byly studovány základní fyzikální vlastnosti skel, jejich chemická odolnost a termické chování metodami diferenční termické analýzy a dilatometrie.
Study of structure and properties of phosphate glasses modified by heavy metal oxides
Keywords: fosfátová skla; borofosfátová skla; struktura skel; Ramanova spektroskopie; MAS NMR; termické vlastnosti; DTA; phospate glasses; borophosphate glasses; glas structure; Raman spectroscopy; thermal properties