Obrazy genderové perspektivy intimního života v diskurzu krásné literatury českého prostředí 19. století - Kaprová, Petra (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce Obrazy genderové perspektivy intimního života v diskurzu krásné literatury českého prostředí 19. století, je zaměřena na otázky a témata, jak byl v dobovém kontextu krásné literatury reflektován intimní život žen i mužů. Práce si klade otázku, jakým způsobem je tedy lidská intimita reflektována v beletristických dílech daného období. Cílem práce je dojít k závěrům, jaké genderové perspektivy lidské intimity lze nalézt v těchto dílech a jak byla lidská intimita zobrazována. Konkrétně se tato práce věnuje dílčím tématům jako je vstup do manželství, projevy náklonosti, volba výběru partnera či partnerky a mnoho dalších.
Reflection of the Gender Perspective of Intimate Life in the Discourse of the Czech Fiction in the 19th Century
Keywords: česká literatura; postavení žen ve společnosti; gender; genderová analýza; 19. století; intimita; sexualita; partnerské vztahy; Czech literature; 19th century; Gender; Gender analysis; position of women in society in the 19th century; intimacy; sexuality; partnership relationships