Syntéza a studium fluorescenčních vlastností tiazinylových derivátů pyrenalkylkarboxylových kyselin - Vykydal, Ivo (Univerzita Pardubice, 2000)
Friedel-Craftsovou syntézou byl připraven methylester kyseliny 4-(6-(4,6-dimethoxy-1,3,5-triazin-2-yl)-1-pyrenyl)-máselné a methylester kyseliny 5-(6-(4,6-dimethoxy-1,3,5-triazin)-2-yl)-1-pyrenylvalerové. Byly proměřeny jejich adsorpční a fluorescenční charakteristiky.
Syntheses and study of fluorescence properties of triazynyl derivates of 1-pyrenalkylcarboxylic acids
Keywords: methylestery alkynkarboxylových kyselin; fluorescenční sondy; Friedel-Craftsova reakce; fluorescence