Vzdálené řízení dopravy v krizových situacích - Šustr, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
V práci je řešena problematika krizových situací v železniční dopravě, a to v souvislosti s dálkovou obsluhou zabezpečovacího zařízení a řízením dopravy centrálními dispečerskými pracovišti. Je důležité, aby jejich systém v době krizových situací nesnižoval celkovou odolnost železniční dopravní infrastruktury a aby nedocházelo k omezování provozu. Současné krizové plány se věnují obnově poškozené dopravní infrastruktury pouze na úrovni obnovení a výstavby železničních tratí za použití technických úlev. Neanalyzují však blíže přerušení funkčnosti řízení drážního provozu na železniční síti. Tato práce se zabývá optimalizací řízení železničního provozu v případě narušení fungování centrálních dispečerských pracovišť. Navržená optimalizace spočívá v přenesení na nižší stupně řízení.
Remote Control of Railway Transport during the Crisis Situations
Keywords: centrální dispečerské pracoviště; krizová situace; odolnost; vzdálené řízení; železniční doprava; central rail operating centre; crisis situation; resilience; remote control; railway transport