Jeden mazlíčkem, druhý večeří: rozdílný přístup ke zvířatům v české společnosti na příkladu pejskařů - Olejníková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zabývá kategorizací zvířat v rámci české společnosti. Poukazuje na paradox odlišné percepce jednotlivých druhů zvířat a to na příkladu pejskařů, tedy lidí, kteří vlastní psy. Práce vychází z vlastního terénního výzkumu, který probíhal poslední tři roky a byl prováděn především etnografickou metodou zúčastněného pozorování. Na základě výzkumu jsou popsány faktory, které kategorizaci zvířat formují a na základě kterých aktéři vytvářejí hranice mezi jednotlivími kategoriemi zvířat. Důležitou roli zde hraje také samotný postoj výzkumníka k tématu, proto je práce z velké části subjektivní a sebereflektivní. Nadále se práce zabývá termíny jako je karnismus a speciesismus, které jsou neoddělitelně spjaty právě s kategorizací zvířat. Inspirací práce je disciplína Human Animal Studies, především pak její kritická odnož, teoretickým rámec poskytl concept habitu Pierra Bourdieu.
Friend or meat; a different attitude to the animals in Czech society on the example of dog owners
Keywords: kategorizace zvířat; speciesismus; mezidruhová interakce; habitus; categorization of animals; interspecific interaction; habit