Analýza biologicky aktivních látek v rakytníku řešetlákovém - Chalupová, Ilona (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze biologicky aktivních sloučenin obsažených v rakytníku řešetlákovém. Na začátku je uveden popis, využití, zpracování a chemické složení rakytníku. Dále jsou zmíněny jeho pozitivní účinky na lidský organismus a stručně popsány teoretické základy separačních technik v kapalné fázi a metod sledující antioxidační aktivitu látek. Další část práce je věnována analýze bioaktivních látek rakytníku řešetlákového pomocí kapalinové chromatografie a kapilární elektroforézy.
Analysis of biologically active compounds in sea buckthorn
Keywords: rakytník řešetlákový; extrakce; kapalinová chromatografie; kapilární elektroforéza; sea buckthorn; extraction; liquid chromatography; capillary electrophoresis