Středověké a raně novověké sklo ze sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové - Hořínková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je na téma: Středověké a raně novověké sklo ze sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové. Na začátku je uvedena stručná historie a charakteristika města. Vzhledem k tomu, že je zde zpracována sbírka hradeckého muzea, nezapomene ani na popis a začátky činnosti muzea. Dále je popisován historický vývoj skla, od pravěku po 19. a 20. století, včetně typologie charakteristické pro danou dobu. V části typologie jsou uvedeny všechny možnosti zpracování skla, tvarová rozmanitost, barevné možnosti a příklady výzdoby. V závěru této kapitoly je stručný popis vybavení sklárny. Následující část představuje historii bádání, kde jsou některé výzkumy, při nichž byly nalezeny soubory skla. Zmiňuje i výzkumy zaniklých skláren. Hlavní část tvoří zpracovaná sbírka skla z Muzea východních Čech, kde jsou základní informace o jednotlivých kusech. Následuje rozbor výzkumů ze kterých sbírka pochází. Závěr bakalářské práce tvoří katalog sbírkových předmětů. První část je kresebná dokumentace s popisem a druhá část, tedy fotografická dokumentace. Nechybí ani obrazová příloha a nezbytný seznam literatury.
Medieval and Early Modern Glass from the Collections of the Museum of Eastern Bohemia in Hradec Králové
Keywords: Muzeum východních Čech; Hradec Králové; sklo; středověk; raný novověk; bádání; sbírka; Museum of East Bohemia; glass; Middle Ages; early Modern Period; research; collection