Postavení indické ženy po svatbě v oblasti Banda - Suchá, Klára (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce, která je založená na terénním výzkumu v Indii, je věnována tématu zabývajícímu se situací indické vdané ženy v oblasti Bundelkhand, v regionech Banda a Čitrakut, které oba leží v severním státě Uttar Pradeš. Pozornost je kladena zvláště na problémy, mající vliv na postavení ženy a na strategie, které žena volí k jejich překonávání. Další témata, která souvisí s pozicí ženy a kterými se práce dále zabývá, jsou problematika vzdělávání, zaměstnanosti žen, věna, brzkých sňatků, satí, domácího násilí apod.. Cílem práce je podat ucelený obraz a analýzu problematiky související s postavením ženy v Indii.
Woman status after marriage in Banda area, India
Keywords: postavení žen; Indie; Uttar Pradeš; Bundelkhand; Banda; Čitrakut; vzdělání žen; zaměstnanost žen; zdraví žen; Domácí násilí; věno; satí; společnost; Kultura; dějiny; sociální poměry; Sampat Pal; Gulabi Gang; woman status; India; education of women; employment of women; women's health; Domestic Violence; sati; society; Culture; history; social circumstances