Ovlivnění růstu probiotických bakterií v přítomnosti vybraných oligo- a polysacharidů - Remešová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2009)
Diluční metodou byly testovány pozitivní a negativní vlivy inulinu, oligofruktosy a kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie. Tyto vzorky byly testovány v koncentracích 1, 2 a 3 % na bakteriích Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. U inulinu a oligofruktosy byly zaznamenány pozitivní účinky, oxidovaná celulosa působila pozitivně hlavně v nejnižší testované koncentraci. Vyšší koncentrace již vykazovaly inhibiční účinky. Diluční metodou byl testován vliv kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie ? Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. ? při různých hodnotách pH, aby se simulovalo prostředí trávicího traktu od žaludku po tlusté střevo. Vliv oxidované celulosy byl stanovován při pH 1,4; 5,5; 6; 7 a 7,5 a porovnáván se slepým pokusem. Při pH 1,4 nebyl zaznamenán žádný nárůst. V ostatních testovaných pH byly nárůsty bakterií sníženy o 1 ? 2 řády oproti slepému pokusu. Nejvýhodnější pro růst mikroorganismů v přítomnosti oxidované celulosy bylo prostředí s pH 7.
Effect of selected oligo- and polysaccharides on the growth of probiotic bacteria
Keywords: Probiotics; prebiotics; inulin; oligofructose; oxidized cellulose; Probiotikum; prebiotikum; inulin; oligofruktosa; oxidovaná celulosa