Stanovení kyseliny lipoové u nesuplementovaných jedinců - Hebelka, Pavel (Univerzita Pardubice, 2013)
V této diplomové práci se zabývám optimalizací metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí na principu coulometrie, která by byla vhodnou a relativně dostupnou metodou pro analytické stanovení kyseliny lipoové v lidské plasmě. Navazuje na předchozí diplomové práce, u kterých se podařilo měřit kyselinu lipoovou u suplementovaných jedinců. My jsme se pokusili optimalizovat tuto metodu pro stanovení endogenních hladin kyseliny lipoové u jedinců nesuplementovaných. Z našich měření však vyplývá, že je tato metoda vhodná pouze pro stanovení kyseliny lipoové u suplementovaných jedinců.
The determination of lipoic acid in unsupplemented individuals
Keywords: kyselina lipoová; kardiovaskulární onemocnění; ateroskleróza; stent; stanovení v lidské plasmě; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; elektrochemická detekce; lipoic acid; cardiovascular diseases; atherosclerosis; determination in human plasma; high performance liquid chromatography; electrochemical detection