Optimalizace metody izolace genomové DNA z kvasinek a vláknitých hub s následnou real-time PCR analýzou - Motáková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá optimalizací izolace genomové DNA z kvasinky Saccharomyces cerevisiae a vláknité houby Penicillium chrysogenum, za účelem získání co největšího výtěžku genomové DNA. U těchto mikroorganimů znesnadňuje lýzi buňky pevná buněčná stěna. K izolaci DNA z kvasinek a vláknitých hub byly využity izolační kity, které využívají mechanickou disrupci nebo enzymatickou lýzi buněčné stěny. Pro zvýšení výtěžnosti použitých izolačních kitů byly standardní postupy modifikovány. Množství DNA bylo následně zjištěno pomocí real-time PCR analýzy.
Optimization of methods for the isolation of genomic DNA from yeasts and filamentous fungi with subsequent real-time PCR analysis
Keywords: Saccharomyces cerevisiae; Penicillium chrysogenum; izolace DNA; real-time PCR; isolation DNA; real-time PCR analysis