Delikty proti náboženství řešené u Krajského soudu v Chrudimi v letech 1852 - 1914 - Hrdinová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá delikty proti náboženství v období od roku 1852 do roku 1914, které byly řešeny Krajským soudem v Chrudimi. Studovány zde jsou paragrafy týkající se tzv. rušení náboženství. Tyto paragrafy jsou součástí trestního zákona z roku 1852. Vedle rozboru a statistiky nalezených soudních spisů se práce zabývá také problematikou náboženské a právní situace sledovaného období. Mezi základní prameny patří soudní spisy archivního fondu Krajského soudu v Chrudimi.
Delicts against Religion Solved at the Regional Court in Chrudim from 1852 to 1914
Keywords: sekularizace; náboženství; trestní právo; delikty proti náboženství; rušení náboženství; krajský soud; soudní organizace; soudní úředníci; evangelíci; katolíci; soudní spisy; Chrudimský kraj; secularization; religion; criminal law; delicts against religion; religious disturbances; regional court; court organization; court officials; Evangelicals; Catholics; court files; Chrudim region