Analýza linaloolu v pivu s využitím headspace mikroextrakčních postupů - Burešová, Adriana (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v pivu. Využívá se zde mikroextrakčních technik v headspace uspořádání s následnou analýzou na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Teoretická část je zaměřená na výrobu piva a mikroextrakční techniky, zejména SDME a SPME. V praktické části byly tyto dvě metody optimalizovány a následně aplikovány na reálné vzorky piv. Na závěr byl porovnán obsah linaloolu v klasicky chmelených a za studena chmelených pivech.
Analysis of linalool in beer using headspace microextraction approaches
Keywords: pivo; linalool; plynová chromatografie; mikroextrakce; SPME; SDME; studené chmelení; beer; linalool; gas chromatography; microextraction; SPME; SDME; dry hopping