Stanovení sloučenin obsahujících N, S a O v motorových palivech - Pavlačka, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá složením motorových paliv. Důraz je kladen především na stanovení sloučenin obsahující atomy síry, dusíku a kyslíku. Při stanovení těchto sloučenin jsou využity separační, spektrální a kombinace separačních a spektrálních technik. S ohledem na současnou situaci fosilních paliv a stále rostoucí poptávkou energie, byla velká pozornost věnována mísení biopaliv do motorových paliv a jejich analýza.
Determination of compounds containing N, S and O in fuels
Keywords: ropa; heterocyklické sloučeniny; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; magnetická rezonanční spektroskopie; kombinace chromatografických a spektrálních technik; Oil; heterocyclic compound; gas chromatography; mass spectrometry; nuclear magnetic resonance; combination of a chromatographic and spectral methods