Lab-On-Chip: Mikrofluidické systémy pro vícerozměrné separace - Píchová, Klára (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce zpracovaná formou rešerše popisuje využití vícerozměrných separací umístěných na mikročipech. Nejprve začíná teoretickým úvodem do problematiky vícerozměrných mikročipových separací a následně uvádí několik praktických aplikací této technologie, konkrétně z oblasti biochemie, při separaci aminokyselin, peptidů a proteinů. Vícerozměrné separační techniky poskytují celou řadu výhod, jako jsou např. snadná automatizace, nízká spotřeba chemikálií a vysoká účinnost separace. Samotná výroba mikročipů je poměrně snadná a finančně přijatelná. Volba konkrétního materiálu pro výrobu mikročipů závisí na vlastnostech analyzovaného vzorku a požadovaných výsledcích.
Lab-On-Chip: Microfluidic systems for multidimensional separations
Keywords: mikročipy; vícerozměrné separace; mikrofluidické systémy; kapalné fáze; analýza aminokyselin; analýza peptidů; analýza proteinů; microchips; multidimensional separation; microfluidic systems; liquid phase; analysis of amino acids; analysis of peptides; analysis of proteins