Kvalita života praktických a všeobecných sester na onkologických odděleních - Finková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zaměřuje na kvalitu života praktických a všeobecných sester na onkologických odděleních. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá sumarizací informací v oblasti kvality života, jsou zde zahrnuty témata jako specifika práce sestry na onkologickém oddělení, syndrom vyhoření, stres, zátěž, coping. Obsahem průzkumné části, která vychází z teoretické části je provedený průzkum. Pro průzkum byly použity tři dotazníky: nestandardizovaný dotazník vlastní tvorby, Meisterův standardizovaný dotazník a WHOQOL-BREF dotazník. Cílem výzkumu bylo zjistit kvalitu života a psychické zatížení u praktických a všeobecných sester na onkologických odděleních. Předpoklad byl, že práce na onkologických odděleních ovlivňuje kvalitu života a jaký vliv má na psychické zatížení.
Quality of life of nurses in oncology departments
Keywords: kvalita života; onkologické sestry; stres; syndrom vyhoření; coping; quality of life; oncology nurses; stress; burnout syndrome; coping