Biomarkery ovariálního karcinomu a metody jejich stanovení - Toiflová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá biomarkery ovariálního karcinomu. V první části se zaměřuje na prognózu onemocnění, příznaky a diagnostiku. Práce popisuje jednotlivé způsoby diagnostiky, jako je gynekologické vyšetření, histologické vyšetření, CT vyšetření a laboratorní vyšetření, které je nejdůležitější. K laboratornímu vyšetření se nejčastěji používají tzv. nádorové markery, což jsou látky, které nám poskytují informace o vlastnostech a chování nádoru. V poslední části práce jsou rozebrány jednotlivé markery a metody jejich stanovení, které by mohly být použity pro diagnostiku karcinomu ovaria, zejména se zaměřením na nově objevený marker HE4.
Biomarkers of ovarian carcinoma and methods of their analysis
Keywords: karcinom ovaria; nádorové markery; CA125; HE4; ovarian cancer; tumor marker; CA125; HE4