Charitativní a kulturní činnost františka Josefa I. Seilerna a jeho druhé manželky Sarolty na velkostatku Lukov v zámku Lešná v letech 1883 -1945 - Kubíková, Iva (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá charitativní a kulturní činností hraběte Františka Josefa Seilerna a jeho druhé manželky Sarolty Seilernové, rozené hraběnky Wenckheimové v letech 1883 - 1945. Tento manželský pár svou činností pozvedl obyčejný velkostatek na centrum v oblastech kulturní, hospodářské a sociální, celého kraje. Cílem práce je podat stručnou, ale ucelenou historii šlechtické rodiny a velkostatku, zjistit do jaké míry se Sielernové zasadili o rozvoj sledované oblasti, vyzdvihnout kulturní a charitativní činnost a podporu regionu Seilerny. Práce se také snaží na příkladu konkrétního velkostatku nastínit dopad národních, hospodářských a politických dějin na konkrétním velkostatku.
Charitable and Cultural Activities of the Seilern Family at the Estate of Lukov between 1883 and 1945
Keywords: Seilernové; Seilern, František Josef; Seilernová, Sarolta; velkostatky; šlechta; kulturní činnost; charitativní činnost; Seilerns family; Aspang; Carolineum; cultural activity; manors; charitable activity