Konec 2. světové války na Havlíčkobrodsku - Mašek, Daniel (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje posledním týdnům druhé světové války v okrese Havlíčkův Brod. V úvodu teoretické části je čtenářům přiblížena situace v celém Československu za druhé světové války, při jeho osvobozování Rudou armádou i po něm. Centrální část již není zaměřena na obecnou situaci, ale na vybraná konkrétní místa v okolí Havlíčkova Brodu i přímo v Německém / Havlíčkově Brodě. Popisuje dění a události ve městě a okolních vesnicích mezi lety 1944 a 1946. Jednotlivé kapitoly se opírají o literárně podložená fakta o důsledcích války na místní občany i jejich majetek. Závěr teoretické části je věnován odsunu německého obyvatelstva z Československa. V analytické části práce dochází ke konfrontaci vzpomínek tří vybraných pamětníků s literárně podloženými prameny.
The End of the World War II in the Region of Havlíčkův Brod
Keywords: 20. století; 20th century; osvobození Československa; Havlíčkobrodsko; Německý Brod; Havlíčkův Brod; odsun německých obyvatel; orální historie; interview; liberation of Czechoslovakia; Havlíčkův Brod region; town of Německý Brod; town of Havlíčkův Brod; removal of German inhabitants; oral history; interview