Sulfátová várka s různými druhy dřevných štěpků - Bennová, Monika (Univerzita Pardubice, 2002)
Byl vyšetřen vliv druhu a kvality dřevné hmoty na výtěžek sulfátové várky. K experimentům bylo použito 11 typů dřevných štěpků borovice a smrku ze čtyř různých oblastí růstu. V laboratorním vařáku byly simulovány konvenční diskontinuální sulfátové várky. Pro vytříděnou frakci štěpků byla vyšetřena závislost výtěžku buničiny na kappa čísle, vliv druhu a kvality vstupujícího dřeva na výtěžek várky a vliv stupně odvaření na množství neprovarů v buničině.
Kraft pulping with various sorts wood chips
Keywords: sulfátová várka; dřevní hmota; Kvalita