Vliv prací kapaliny na vytěsňovací praní sulfátové buničiny - Pekníková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 1995)
Cílem práce bylo studium mechanismu vytěsňovacího praní nebělené sulfátové buničiny. Experimenty byly uskutečněny v laboratorní prací cele, v níž bylo formováno lože buničiny o výšce 30 mm a koncentraci vlákniny mezi 12 až 14 %. Jako prací kapaliny byly použity destilovaná voda a vodné roztoky dusičnanu amonného, močoviny, polyakrylamidu a sodné soli maleinanhydridu. Teplota pracích kapalin byla 21°C a jejich mimovrstvová rychlost se měnila v rozsahu od 0.02 do 0.29 mm/s. Charakter toku prací kapaliny ložem buničiny byl vyšetřován metodou vzruchu a odezvy. Testované prací kapaliny byly vzájemně porovnány podle dosaženého pracího výtěžku na základě statistických testů. Získané výsledky byly popsány korelačními rovnicemi a porovnány s publikovanými údaji.
Effect of wash liquid on displacement washing of kraft pulp
Keywords: sulfátová buničina; buničina; vytěsňovací praní; praní; lignin; hydrodynamické parametry