Percepce životních hodnot u pacientů v terminálním stádiu nemoci - Hošek, Oldřich (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce s názvem Percepce životních hodnot u pacientů v terminálním stádiu nemoci je prací teoreticko-výzkumnou. V teoretické části je popisována problematika umírání a smrti, paliativní a hospicové péče, postojů, hodnot a hodnotové orientace a v neposlední řade je v práci popsána existenciální analýza, logoterapie a představujeme zakladatele fenoménů V. E. Frankla. V empirické části jsou prezentovány jednotlivé případové studie respondentů, u kterých byla ukončena kurativní léčba a následně započata léčba paliativní či symptomatologická. Rozhovory byly zaměřeny na zmapování životních hodnot u vybraných respondentů, kteří si museli uvědomit blízkost smrti.
Perception of life values by patients in terminal stage of disease
Keywords: dying; palliative care; life values; existential analysis; logotherapy; umírání; paliativní péče; životní hodnoty; existenciální analýza; logoterapie