Potenciometrické titrace neiontových tenzidů indikované iontově-selektivními elektrodami typu coated-wire - Brandsteinová, Eva (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá zejména potenciometrickým stanovení neiontových tenzidů. Teoretická část je věnována vlastnostem tenzidů a jejich rozdělení na základě schopnosti se disociovat. Jsou zde také podrobně popsány postupy při potenciometrických titracích všech typů tenzidů. V závěru teoretické práce jsou shrnuty další metody stanovení neiontových tenzidů. V experimentální části je popsána příprava vzorků, titračních činidel a uhlíkových elektrod. Dále jsou zde shrnuty poznatky a vyhodnocení z titračních stanovení známých i neznámých sloučenin.
Potentiometric titrations of non-ionic surfactants indicated by ion-selective electrodes of the coated-wire type
Keywords: neiontové tenzidy; potenciometrická titrace; tetrafenylboritan sodný; coated-wire elektroda; non-ionic surfactants; potentiometric titrations; sodium tetraphenylborate; coated-wire electrode