Optimalizace kinetického profilu pohybu tiskové hlavy 3D tiskárny - Mencl, Jakub (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem bakalářské práce je provedení optimalizace kinetického profilu tiskové hlavy 3D tiskárny technologie FDM/FFF kartézské konstrukce pomocí funkce Linear Advance obsažené ve firmwaru tiskárny. Byly vybrány 3 materiály - termoplasty PETG (glykolem modifikovaný polyethylentereftalát), PVA (polyvinylalkohol) a HIPS (houževnatý polystyren). U těchto materiálů byly nejprve na tiskárně zjištěny optimální parametry tisku jako je teplota či rychlost retrakce a zjištěna K-hodnota pro funkci Linear Advance. Následně byl pro jednotlivé materiály stanoven MFI a modul pružnosti v tahu tiskové struny. Z těchto 3 materiálů byly zhotoveny vzorky bez provedení optimalizace při dvou rychlostech tisku - 40 mm/s a 120 mm/s. Následně byl přehrán firmware tiskárny a povolena funkce Linear Advance. Poté byly zhotoveny vzorky s optimalizací za využití zjištěných K-hodnot a vzorky pro jednotlivé materiály a rychlosti byly porovnány. Tisk probíhal na modifikované FDM/FFF tiskárně vycházející z tiskárny Flashforge Dreamer 2.
Optimization of the kinetic profile of the movement of the 3D print head
Keywords: 3D tisk; FFF; firmware Marlin; Linear Advance; K-hodnota; 3D printing; FFF; firmware Marlin; Linear Advance; K-Factor