Komparace podmínek v segmentu železniční nákladní dopravy v USA a EU - Kovárník, Filip (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá vývojem a současným postavením železniční nákladní dopravy ve Spojených státech amerických a Evropské unii. Analytická část práce vychází ze základních přepravních ukazatelů. V rámci komparace přístupů využívaných v USA a EU řeší práce jejich rozdíly a vliv na výkony železniční dopravy. Cílem práce je nalezené rozdíly mezi oběma systémy popsat a představit možnosti aplikace výhod systému z USA v prostředí železniční nákladní dopravy Evropské unie.
Comparing conditions in the segment of freight railway traffic in the USA and the EU
Keywords: USA; EU; železnice; nákladní doprava; komparace; railways; freight traffic; comparing