Perioperačný bezpečnostný protokol - Inštruktáž a analýza jej efektivity - Pillárová, Alžbeta (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práca sa venuje perioperačnému bezpečnostnému protokolu. Teoretická časť popisuje bezpečnosť pacienta, bezpečnú chirurgiu a managment kvality i rizík v oblasti perioperačnej starostlivosti vo všeobecnej rovine. Zameriava sa aj na význam, pôvod a používanie bezpečnostnej procedúry vo svete i v prostredí operačných sál na území Českej republiky. Cieľom teoretickej časti bolo vytvoriť oporu pre časť prieskumnú, a teda praktickú, ktorá sa zameriava na tvorbu inštruktážneho videa a následne na zisťovanie názorov zdravotníkov na zvolenú formu edukácie. Metódou zberu dát bol pološtrukturovaný rozhovor. Získané dáta boli tematicky analyzované podľa Braun a Clarke (2006). Cieľom výskumnej časti bolo zistiť pohľad zdravotníkov, ktorí bezpečnostný protkol využívajú v každodennej praxi, na inštruktáž formou vytvoreného videa. Bolo zistené, že edukácia je vnímaná pozitívne a je vhodná na implementáciu do praxe.
Surgical safety checklist - instuction and analysis of its effectivity
Keywords: bezpečná chirurgia; inštruktážne video; perioperačný bezpečnostný protokol; pološtrukturovaný rozhovor; safe surgery; semi-structured interview; surgical safety checklist; instructional video