Analýza zadluženosti obcí v kraji Vysočina - Karel, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na současný problém zadlužování obcí. Finanční prostředky, prostřednictvím kterých mohou územní samosprávné celky zvyšovat své příjmy, jsou základem pro podrobnější sledování finanční situace. Důsledkem jejich využívání se mohou obce nejenom ekonomicky rozvíjet a zvyšovat tak kvalitu života svých občanů, ale také působit na demografické faktory. V úvodní části se seznámíme s charakteristikou obce, municipálním rozpočtem, druhy finančních prostředků a s možnou regulací obecního dluhu. V závěru je pozornost zaměřena na analýzu vybraných obcí z kraje Vysočina, které prokázaly schodek v rozpočtu, a to pomocí již méně využívaného ukazatele dluhové služby a novější metody monitoring dluhu obcí SIMU 2008.
Analysis of the indebtedness of municipalities in the region Vysočina
Keywords: obce; rozpočty; finanční prostředky; Zadluženost; ukazatel dluhové služby; monitoring SIMU 2008; regulace dluhů; municipalities; budgets; financial resources; insolvency; indicator of debit service; regulatory relief