Problematika cyklistické dopravy z hlediska bezpečnosti ve vazbě na ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích - Baštová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou cyklistické dopravy prostřednictvím sledovaných hledisek - postavení cyklistiky v dopravním systému, legislativním rámcem, posouzením vzájemného vztahu cyklistů a ostatních účastníků silničního provozu pomocí rozboru krizových stavů v dopravě. Stěžejní část práce se věnuje analýze dopravní nehodovosti cyklistů v rámci konkrétního územního prostoru, a to Pardubického kraje se zacílením na krajské město. Jednotlivé výstupy jsou prezentovány v hlubších souvislostech včetně návrhů na zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu.
Bicycle safety issue in relation to other road users
Keywords: cyklistická doprava; dopravní nehodovost; účastníci silničního provozu; udržitelná doprava; accident rate; cycling transport; sustainable transport; traffic infrastructure; road traffic participants