Studium interakce cytostatiky aktivního vanadocendichloridu a 1,1´-dimethylvanadocendichloridu s aminokyselinami obsahujícími sekundární aminoskupinu - Dědourková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
Byla studována interakce vanadocenového fragmentu (1,1´-dimethylvanadocenového fragmentu) se sarkosinem, L-prolinem a N- fenylglycinem. Připravené komplexy byly charakterizovány pomocí EPR, IR a Ramanovy spektroskopie. Struktura komplexů [Cp2V(N,O-sark)][BPh4], [(MeCp)2V(N,O-sark)][BPh4], [Cp2V(O-sark)2]Cl2, [(MeCp)2V(O-sark)2]Cl2, [Cp2V(O- pro)2][PF6]2 a [(MeCp)2V(O,O-NPG)][BPh4] byla potvrzena RTG analýzou.
A Study of Interaction of Cytostatic Active Vanadocene Dichloride and 1,1´-Dimethyl Vanadocene Dichloride with Amino Acids Containing Secondary Amino Group
Keywords: vanadocendichlorid; 1´1- dimethylvanadocendichlorid; sekundární aminokyseliny; sarkosin; prolin; N fenylglycin; EPR spektroskopie; RTG analýza; IR spektroskopie; Ramanova spektroskopie; vanadocene dichloride; 1´1-dimethyl vanadocene dichloride; amino acids; sarcosine; proline; N phenylglycine; EPR spectroscopy; X-ray analysis; IR spectroscopy; Raman spectroscopy