Restaurování nástěnné malby na jižní straně západní stěny tzv. Dětského pokoje tvrze v Křepenicích. - Herbsová, Hedvika (Univerzita Pardubice, 2013)
První část bakalářské práce se zabývá restaurováním nástěnné malby v místnosti zvané Dětský pokoj, nacházející se v 1. patře hlavní budovy tvrze v Křepenicích. Dokumentuje průzkum a restaurátorský zásah, který byl proveden na jižní části západní stěny. Malířské téma úseku představuje dětskou chlapeckou postavu sedící na jabloni. Tento výjev byl součástí většího celku, který se bohužel na severní zrušené stěně nedochoval. Malby spadají do období kolem roku 1588. Autor malířské výzdoby není znám. Majitelem tvrze byl Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan,a to v letech 1580-1604. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na téma nástěnné malby v Novém Hrádku Krčínov nad Křepenicí, později známém jako tvrz v Křepenicích. Jedná se o renesanční nástěnné malby v přízemí a zvláště v 1. patře tvrze. Malířské téma bylo inspirováno antickou mytologií.
Restoration of the Mural Painting on the South Side of the West Wall in the So-Called Children's Room at the Křepenice Manor
Keywords: průzkum; restaurování; nástěnné malby; renesance; Jakub Krčín; Křepenice; antická mytologie; survey; restoration; wall paintings; Renaissance; classical mythology